"Djävulen bär Prada": fulländad som en gräddtårta

Gårdagskvällen fördrevs med besök på bio: "Djävulen bär Prada". Inte någon stor konst, men effektiv undehållning av bästa Hollywoodsnitt. Men naturligtvis hakar det upp sig någonstans, och i mitt fall är det översättarens fel. Någonstans i halvtid översätter han (eller hon) det engelska uttrycket "excellence" med "god smak".

I min bok betyder "excellence" dock ungefär "fulländning", och då kan vi väl alla vara överens om att översättningen inte är det. Fulländad, alltså.

I stället får den mig att tänka på "Saltkråkan", och det avsnitt där alla äter gräddtårta. Tjorven, som vet vad som är gott, börjar sjunga denna tårtas lov i alla möjliga och omöjliga tonarter, tills Malin tycker att det börjar bli lite överdrivet. "Det räcker om du säger att det är gott", säger Malin. "Nej", säger Tjorven, "för då låter det som om man pratar om knäckebröd!".

UPPDATERING: möjligen bör vi också utfärda en varning för kulturskribenter i det här sammanhanget. Det känns som om många kulturnissar velat skriva om mode länge - men inte hittat någon förevändning förrän nu. Låt oss bara hoppas att de inte inmutar området som sitt permanent. Fotbollens öde på kultursidorna är ju inte så uppmuntrande …

Kommentarer
Postat av: Nadja

Den är sjuk bra ! I love !


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback