En effektiv lösning på problemet med bristande jämställdhet

Okej, det har varit en masa tjafsande om kvotering till styrelser och jämställdhet och skit. Men det kommer alltid undanflykter. Därför har jag bestämt att vi gör så här i fortsättningen: det blir alltid lika många kvinnor som män som nyrekryteras till olika saker. Till styrelser, till tjänster som undesköterskor på sjukhusen och till alla de där mellanchefsjobben. I snitt en av varje sort, varje år.

Regeln är lätt att förstå, snygg och prydlig och omöjlig att misstolka. Finns det inte tillräckligt många kandidater av det felande könet så får arbetsgivaren stimulera det som saknas. Inga undanflykter (utom de helt tillfälliga) kommer att godtas och den som syndar tre gånger på raken får tänka över saken under en vecka på vatten och bröd.

Resultatet blir att alla riktigt kompetenta människor (även de som haft oturen att födas med bröst) får vara med och konkurrera på villkor som förr eller senare alltså blir helt lika. Och så behöver vi inte tjafsa mer om det ska vara si eller så många av den ena eller den andra sorten i fortsättningen.

Några frågor på det? Någon som tycker att det är synd att kvoteringen av vita, medelålders män därmed upphör?

Andra bloggar om:
, , ,

Kommentarer
Postat av: den blyga

Jag skulle inte vilja leva i en värld där hälften av brandmännen MÅSTE vara kvinnor, hälften av barnmorskorna män!
Däremot är jag all for att hågade och lämpade kvinnor FÅR vara brandmän och vice versa.

Postat av: SKRIVKRAMP

Det är naturligtvis inte mening att tvinga någon som inte vill. Däremot får du gärna utveckla ditt resonemang. Och ha en riktigt skön vårhelg - just nu står solen som spön i backen härute!

2007-03-16 @ 13:53:45
URL: http://original.blogg.se
Postat av: johnny

vet inte om jag hängde med i ditt resonemang riktigt. men om jag gjorde det så vill jag nog säga att bäste kvinna/man ska få platsen. oavsett kön. tyckte det blev lite absurt i diskussionen vem som skulle efterträda göran p. en kvinna till varje pris, om vi så skulle gå igenom hela partiet tills någon sa ja. hade till exempel margot sagt ja så hade det varit perfekt. jämlikhet absolut, men jag skulle inte vilja ha ett jobb någon var bättre lämpad för, bara för att jag var man.

2007-03-16 @ 19:11:22
URL: http://nederbird.blogspot.com
Postat av: SKRIVKRAMP

Johnny: jovisst, men ännu mer absurt blir det om man påstår att nuvarande tillstånd, där "bäste kvinna/man" är en man i så hög grad som hittills varit fallet på högre poster, är sunt. DET beror inte på meritvärdering utan på positiv särbehandling av medelålders vita män.

"Verklig jämställdhet får vi först den dag en kvinnlig medelmåtta befordras lika fort som en manlig medelmåtta."

Estelle Ramey

2007-03-16 @ 22:16:58
URL: http://original.blogg.se
Postat av: Excessa

Jamen, hallå.. varför be mig om ett svar när du hade det i bakfickan? Erkänner glatt att ditt är nog lättare att genomföra än omskrivning av skapelseberättelsen som jag halkade in på..

2007-03-16 @ 23:13:39
URL: http://excessa.blogg.se
Postat av: Berit

är du och Exessa överens om att det är ojämställt?

2007-03-17 @ 13:01:54
URL: http://beritstwocents@blogspot.com
Postat av: SKRIVKRAMP

Excessa: jag gav dig naturligtvis ett ämne som engagerar mig själv! (och det var svårare än avsett att avstå från att fundera ...)

:-)

2007-03-17 @ 13:33:18
URL: http://original.blogg.se
Postat av: johnny

Nu är jag helt med dig! Är avundsjuk på alla dina fantastiska citat, hoppas det är okej att jag suger åt mig dom :-) Ha en skön helg!

2007-03-17 @ 23:05:50
URL: http://nederbird.blogspot.com
Postat av: Christina

Var det så illa ... det jag skickade .. haha .. eller :/

2007-03-19 @ 18:05:21
URL: http://solusfemina.squarespace.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback