Andra bullar i Istanbul

Wow.

Istanbul, knutpunkt i det moderna Turkiet och en korsväg för alla detta motsägelsefulla lands tendenser på en gång. Nu är jag tillbaka efter en vecka i korsdraget där, trött men sannerligen synnerligen nöjd.

Man får ett hyfsat hotellrum för - jämförelsevis - en spottstyver och sedan bor man hypercentralt mitt i hjärtat av denna +15-miljonersstad, som tycks vara omgiven av vatten på alla sidor. Här samsas det modernaste moderna med en prutningskultur och med böneutropare hämtade från det uråldrigaste islam. Har jag några invändningar mot stan, mer än att den är utmattande, så är det att alldeles för många byggnader är fula och nästan alla andra är ointressanta. Det innebär en oangenäm skillnad mot fjolårets favoritmål Barcelona, där arkitekturen är ljuvligt festlig på en nivå som närmar sig fyrverkeriets.

Så inte i Istanbul.

Ska man vara elak gäller samma iakttagelse även kvinnorna där.

Men resten! Stan är så full av motsägelsefulla tendenser att man blir lyckligt vindögd som förstagångsbesökare. Och så mycket kryper den besökaren in under skinnet att den på bara några dagar förvandlade er prutningshatande berättare till kungen av Grand Bazaar. Antagligen lurade skjortförsäljaren i basaren skjortan av mig, men jag åkte hem med fem "Ralph Lauren"-skjortor i bagaget och både kvaliteten och snittet slog 2004 års motsvarande Thailandsfynd med hästlängder. Några klockor, en resväska, ett par halvbra parfymimitationer och lite presenter därtill fick flygplatspersonalen att titta snett på bagaget när vi skulle åka hem, men till sist släppte ombord både oss och våra väskor.

Och därmed kommer vi in på pricken över i: Turkish Airlines, som inte bara serverar en liten men fullt ätbar middag ombord, utan som också bjuder på vinet till maten. I ekonomiklass!

När hände det på SAS senast? För att inte tala om Sterling (när de inte strejkar ?) eller Ryan Air?


Andra bloggar om:
, , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback