Pappas fikonspråkslexikon

Så har sonen börjat på högskolan. Häromveckan hamnade jag själv i en bloggdebatt om finessen med bildning, och jag är alltså glad och nöjd över sonens val av sysselsättning efter gymnasiet.

Det hindrar inte att den akademiska världen till en del är en bassäng full med skit. De invigda kallar det själva för "begreppsapparat" och vill gärna att vi som inte begriper håller oss å mattan i underdåning förvirring. Det duger naturligtvis inte, och därför tänker jag nu skriva världens kortaste lexikon. Det omfattar i själva verket bara ett tiotal ord, men det rör just det tiotal som i synnerhet samhällsvetare, sociologer och diverse filosofer allra gärnast sprätter omkring sig - påfallande ofta utan att själva kunna förklara dem.

Jag tänkte börja med "diskurs" och tar mer än gärna emot invändningar, rättelser och bättre förklaringar. Men se till att ni uttrycker er begripligt, för det är liksom det som hela den här övningen går ut på.

Diskurs betyder i dagligt tal 'samtal' eller 'dryftning'. I filosofiska och besläktade sammanhang kan ordet beteckna en helhet av sammanhängande uttryck, utsagor och begrepp, till exempel den moraliska, den vetenskapliga eller den religiösa diskursen.
  
Ur dessa mer precisa betydelser har en mer allmän men användbar betydelse vuxit fram. Den bygger på uppfattningen att hela vårt förhållande till verkligheten uttrycks genom diskurser, och att diskursen så starkt styr vår verklighetsuppfattning att vi är fångade i den.

Våra ords och därmed tankars innebörder styrs enligt detta föreställningssätt av i vilken diskurs vi befinner oss, och missförstånd eller oförståelse uppstår om vi i vår kommunikation med andra "inte är i samma diskurs". Uttrycket hör samman med det komplexa förhållningssätt som brukar kallas "postmodernism".

Fast allt det behöver du egentligen inte veta. Översätt ordet diskurs med 'sammanhang' (det sammanhang där den för tillfället aktuella diskussionen hör hemma i) så förstår du minst lika bra som någon annan.


Andra bloggar om:
, , , ,

Kommentarer
Postat av: Ullah

Det här tycker jag var ett intressant inlägg! Väntar otåligt på fortsättningen.

2007-10-03 @ 17:57:59
Postat av: SKRIVKRAMP

Ullah: det kommer mera, var så säker!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback