Lite guld till Skrivkramps läsare

Under några månader bloggade jag i protest på Guldbloggen. Några av inläggen där var tillräckligt bra för att få en andra chans och här kommer lite underhållning för er. Håll till godo:
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Säkerhetspolisen tar bladet från munnen

I Malmö ska kungen inviga konst på lördag. När Expressen frågade om hotbilden fick tidningen ett mycket klargörande uttalande från Säpos pressekreterare Jakob Larsson. Håll i er nu:

"Vi har aldrig något att säga om någonting", sa han.

Enligt hittills obekräftade uppgifter gick han därefter in på sitt arbetsrum, muttrade "livet är meningslöst" och skrev sin avskedsansökan.

Andra bloggar om: , , , ,

Yttrandefrihetens gränser

Vi har yttrandefrihet i Sverige. Den gäller miljöpartister och moderater, kommunister, anarkister och militanta muslimer. Yttrandefriheten innebär att konstnärer får publicera konstnärligt och etiskt hur obegåvade hundar som helst - och att kränkta muslimer får demonstrera mot publiceringen och säga att konstnären uppför sig som ett kräk.

Yttrandefriheten är ingen naturlag och om vi inte vårdar den kommer den att försvinna. Men fram tills dess omfattar yttrandefriheten till och med socialdemokrater, som får lov att säga vad de tycker om både Anders Borg, mänskliga rättigheter och sverigedemokrater.

Ja, yttrandefriheten omfattar tills vidare även s-riksdagsmannen Carina Hägg, som vill att kommunen, näringslivet och fotbollsknattarna ska bojkotta en dansbana som ägs av en sverigedemokrat i Värnamo. Carina Hägg vill inte utnyttja sin yttrandefrihet till att debattera med sverigedemokraterna för att visa att de har fel, är reaktionära och främlingsfientliga. Carina Hägg vill täppa till truten på dem, så att de inte ska kunna utnyttja sin yttrandefrihet.

Men hur var det nu Voltaire sa? Jo visst, ja: "Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem." Man kan också uttrycka saken så här: "Om vi inte tror på yttrandefrihet för människor som vi föraktar, tror vi inte på den alls." Det gjorde Noam Chomsky. Man kan också citera den gamle författaren Sigfrid Siwertz: "Man kan inte kämpa ihjäl en skugga, den dödar man med ljus."

Nu vet vi var Carina Hägg står. Sverigedemokraterna gråter dock knappast. Sällan har väl en slirande sosse givit främlingsfientligheten så mycket gratisreklam.

Andra bloggar om:
, , ,

En sån blåsning!

Somliga intervjuer är roligare att göra än andra, och somliga intervjuobjekt är mer fascinerande än andra. Nyligen hade jag förmånen att få träffa Gunhild Carling, en musikant som går utanpå de flesta. Eller vad sägs om det här klippet, där hon (så småningom) spelar på tre trumpeter. Samtidigt.Andra bloggar om:
, , ,

Svinhugg går igen

Det återstår förvisso för The Pirate Bay att få musikindustrin fälld i domstol, men svinhugg går nu uppenbarligen igen.

Fantastiskt underhållande!

Andra bloggar om: , , ,

Förklaring?

Så här svarar kundtjänsten på blogg.se (som är blixtsnabb, fantastiskt, imponerande blixtsnabb och ett föredöme för alla kundtjänster - och nej, jag är inte ironisk!):

"Det hela beror på att du har en gammal bloggmall som vi tog bort för ett tag
sen och ersatte med en annan.

Jag tror dina läsare har uppfattat att de inte ser kommentarsdelen eller kan
scrolla ner ordentligt.

Jag har lagat din mall så nu hoppas jag den ska fungera utan problem.
Bara hör av dig igen annars."


Jag har inte en aning om vad hon pratar om, men hoppas att hon har det. Så på't igen och pröva att kommentera här, så får vi se! (Och funkar det inte så mejlar ni, va?)


Någon ska ha stryk!

Jag har bloggat på annan plats under några månader, eftersom tekniken på blogg.se strulade så mycket. Efter moget övervägande återvände jag dock hit för bara några dagar sedan, eftersom det verkat flyta på bra under lång tid.

Och i går fick jag det här mejlet:

"Glad att du är tillbaka!
Men.
Kan inte kommentera.
Det suger som dom säger.
Hoppas jag är ensam om det."

Nu ska någon ha stryk! Är det fler som också haft det här problemet är jag därför tacksam om ni berättar om det. I kommentarerna - om de går! Annars per mejl till erik [pkt] rudvall [at] gmail [punkt] se (ni får för övrigt gärna lämna kommentarer på vilka bloggposter som helst via mejl om det inte fungerar den vanliga vägen, så ska jag lägga in dem åt år!)

Please help me nail those bastards!

UPPDATERING: Trogna kommentatorn Ulla meddelar i kommentarerna (!) följande:

"Gör så här: Förminska sidan genom att klicka i rutan bredvid krysset (som man stänger med) längst upp till höger. Förstora sedan igen. Då går det att kommentera. Jag gjorde det precis innan jag skrev detta. Testa!"

Gud vet varför det fungerar, men pröva gärna - och meddela mig. Tack snälla!


Andra bloggar om: , , ,

Kyrkans blåa dunster

Nu ska kyrkan i sin PK-nit hindra folk från att utforma vigeselakten som de vill. Pappa får inte längre överlämna bruden, eftersom "det är ett tecken på det patriarkala förtrycket".

"Det har alltid varit kyrkans uppgift att försöka motverka förtryck", säger kyrkoherde Yvonne Hallin enligt
Expressen. Fast det kan vi väl ändå enas om att det var det dummaste vi har hört ,åtminstone den här veckan? Kyrkans uppgift, såsom kyrkan själv har uppfattat den genom historien, har alltid varit att stå på maktens sida.

Man kan önska att det hade varit annorlunda, och man kan säkert hitta undantag, men kyrkan som den främsta förkämpen för de förtryckta? Tillåt mig att småle! Eller hånle, rent av.

Andra bloggar om: , , , ,

50 % vetenskap, 50 % känsla.

Att skapa en ny parfym är ett arbete som är 50 procent vetenskap och 50 procent känsla, säger Pierre Wulff.

- Man utgår ifrån en doftidé i huvudet, analyserar vem som ska marknadsföra den och vilka kvinnor eller män som ska bära den. Är det en massmarknadsparfym eller en ny doft för ett av de exklusiva modehusen?

Utifrån den plattformen sätter sig parfymören sedan vid sitt skrivbord och skriver ned på papper hur den ska sättas samman.

- Ja, det är ett rent skrivbordsarbete, bekräftar Pierre Wulff. Jag sitter aldrig och doftar på råvarorna; dem kan jag redan utan och innan. I stället bygger jag upp doften i skrift, som en pyramid av de basnoter, mellannoter och toppnoter som behövs för att tillsammans förverkliga idén.

Förutom själva "grundackordet" skapar parfymören doften med hjälp av ett stort antal tillägg och råvaror som han erfarenhetsmässigt vet passar ihop.

- Grapefrukt och svarta vinbär är ett typexempel på en sådan lyckad kombination.

Först när hela receptet finns på papper är det dags att använda näsan. Parfymören använder pappersstickor för att dofta på proverna och bedömer på så sätt vad som behöver justeras för att komma närmare idén.

- Det krävs ett stort antal prover, säger Pierre Wulff. Det kan behövas många hundra olika varianter innan parfymen är klar.

Andra bloggar om:
, ,

Nej, det är inte du som doftar. Det är parfymen.

- Det är en myt att parfym doftar olika beroende på bärarens hårfärg eller hudtyp. Det spelar ingen roll hur du ser ut!

Det säger parfymören Pierre Wulff, som arbetat mer än 35 år med att skapa väldoft. Han är den ende svensken i branschen.Pierre Wulff är internationell parfymör och sedan 18 år bosatt i New York. Där arbetar han för Robertet, en internationell fransk koncern som varje år levererar doft- och smakessenser för miljardbelopp till kosmetika- och livsmedelsindustrin i hela världen.

I första hand är Robertet känt för utveckling av naturliga ämnen, något som ligger också Pierre Wulff varmt om hjärtat.

- Syntetiskt framställda doftämnen, som finns i 99 procent av alla parfymer i dag, består av en enda molekyl. En naturlig doft innehåller däremot ofta hundratals olika doftmolekyler i en kombination som är unik för just den råvaran. Det gör de naturliga dofterna så enormt mycket mer mångfacetterade.

Naturliga dofter för internationell marknad
När Pierre Wulff blev tillfrågad om att arbeta med en ny, Sverigebaserad skönhetsserie kallad Björk & Berries, var han därför snabb med att tacka ja. B&B bygger helt och hållet på naturliga extrakt hämtade från Gästrikland.

- Jag har länge velat utveckla ett koncept med helt naturliga råvaror och skapa en serie som kan lanseras internationellt, säger han. Björk & Berries har nu funnits ett år i Sverige och när vi etablerat den på allvar här går vi ut med det på de stora marknaderna: USA, Asien, Sydamerika och så vidare. Det ligger i tiden, inte minst i New York där jag arbetar med alla de stora företagen inom kosmetika. Intresset för naturliga dofter och naturliga ingredienser är gigantiskt här.

Den som vill veta mer om Björk & Berries, och om dofter i allmänhet, kan bege sig till Högbo, strax norr om Sandviken i Gästrikland. Här har B&B skapat ett doftdesigncentrum, där besökarna kan lära sig det mesta om dofter och dess ursprung.

- Vart jag kommer får jag ungefär samma frågor om dofter och parfymer. Så har det varit i alla år. Dem besvarar vi i Högbo.

En klassisk myt
En av de klassiska frågorna gäller vilka parfymer som passar vilka människor. Svaret är att frågan är fel ställd. Bäraren har nämligen en mycket liten del i hur en parfym doftar. Det där att hårfärg eller hudtyp skulle vara avgörande för om en parfym passar eller ej är mest en myt, konstaterar Pierre Wulff.

- Däremot kan maten man äter betyda en del. Äter du mycket vitlök utsöndras den doften genom huden. Klimatet, i form av temperatur och luftfuktighet, påverkar dock doften mycket mer.

Men allra viktigast för svårigheterna i parfymbutiken är att parfymens doft förändras, från sekund till sekund i början, och sedan från timme till timme.

- Vissa ingredienser i en parfym avdunstar omedelbart. De finns där bara för att attrahera kunderna i butiken. Andra ämnen kan stanna kvar på huden och fortsätta att dofta i dagar. Så även om du vet vad den där fantastiska parfymen heter, är det inte alls säkert att du känner igen den när du själv prövar den i butiken. Och då är det lätt att börja skylla på olika hudtyper.

Andra bloggar om:
, ,

I MORGON: nästa del av artikeln - så gör man en ny parfym


Skrivkramp är tillbaka!

Borta bra, men hemma bäst; Skrivkramp är tillbaka på sin egen hemmaplan här hos blogg.se (och fan ta bofinken om tekniken fallerar nu!).

Tack till Guld-bloggen som gav mig ett tillfälligt hem under exilen!

Vi börjar med ett citat från gamla murvelkollegan Vera Celander, som jag hittade på Facebook (Vera, alltså, själva citatet kommer från hennes sida på MySpace):

"I like my sheets clean, my men dirty, my friends brutally honest and my music loud."

I morgon bjuder Skrivkramp på den första delen av en lååång rackare till artikel om parfym. See you around!

Andra bloggar om:
, , ,

Hm, vad gör ni här?

Hm? Runt 30 besökare på Skrivkramp varje dag, trots att ingenting händer här ... Är ni så kära i mig ska jag kanske flytta hit igen.

Vad säger ni?

Andra bloggar om: