Morgondagens citat

… eller möjligen dagens, om du är sen nog:

"Den som saknar moral behöver aldrig hyckla"

Erik J. Rudvall

Dagens citat

"Är man tillräckligt begåvad, behöver man ingen motion."

Sten Broman

En lååång natt mot vintertid

Hakke snackar om hur småbarnsföräldrar kan fördriva den extratimme som gud avsatt för sömn när vintertiden återinförs, och jag minns ett annat tillfälle när jag inhöstade min hittills högsta  samling vuxenpoäng. Det var en lördag någon gång i skarven mellan 80-och 90-tal, och jag hade relativt nyligen blivit både pappa och villaägare. Framåt tiotiden på kvällen inser jag, som ett slag i huvudet, att jag ligger på infarten och rycker upp ogräs med fingrarna. Nej, inte som man skulle kunna tro (eller rent av hoppas, när de handlar om en fullt frisk och könsmogen 30+åring) utan av egen fri vilja!

Den enda gången det varit värre var julen före, när jag på juldagen eller vad det kan ha varit, insåg a: att jag hade två biljetter till Ulf Lundell i Lund och b: att konserten började för en timme sedan och c: att jag inte brydde mig. Och då talar vi ändå om en kille som vid den tiden inte hade bangat för at åta sig posten som den självutnämnde ordföranden i Ulf Lundells fan club.

Kvällstidningarnas blåsning

Det känns som om kvällstidningarna är besvikna så här på fredagsmorgonen. Det blev ingen orkan, knappt ens en storm, och där står de med sina domedagsprognoser och längtar tillbaka till Gudrun.

Apropå vind, förresten, så skrev Jan Kjaerstad så här i "Förföraren":

”Vinden finns där hela tiden, men det är först när du börjar segla som du verkligen lägger märke till den.”


Ja, eller möjligen när du cyklar.



Därför bör barn uppfostra sig själva

Nästan alltid lika utmärkta bloggkollegan Salt publicerade följande citat av William Feather på engelska nyss. Jag kunde inte hålla mig, så när jag skrattar färdigt över träffsäkerheten i formuleringen gav jag mig på ett försök till svensk översättning:

"Det här med att vara ett gott exempel för sina barn förtar hela nöjet med medelåldern"
 


Är du man? Nehej. Då är du kvinna, då? Nehej ...?

Försökte nyss registrera mig för 2 GB fritt lagringsutrymme på nätet, men det funkade naturligtvis inte eftersom jag har Mac och inte PC. *muttrar misslynt* Eller så har jag fel kön, eller hur man nu ska tolka den här delen av formuläret:


genusförvirring


(Miss?)lyckad barnuppfostran

Lotten skriver om en liten klarinettist och jag minns en egen nioåring, den söte lille gossen som hade bestämt sig för att lära sig spela fiol. Det lät mer som brandkåren, men förstagångsföräldrars tålamod är gränslöst så vi applåderade och hyrde instrument och skakade fram en privatlärare för att vårda talangen.

I dörren till fiolfröken mötte jag Sven Lindström med en annan nioåring vid handen.

Till historien hör att Sven några år tidigare slutat som poporakel på Sydsvenskan, en syssla som jag samtidigt upprätthöll på konkurrenttidningen Arbetet. Vi sprang på samma konserter, recenserade samma skivor men brukade hålla oss på var sin sida om scenen när vi möttes på lokal. Vi trodde dock på i stort sett samma gudar, även om Sven dyrkade sin Rickenbacker och jag höll Fenderstratan som det bästa sedan skivat bröd.

Hursomhelst: utanför fiolfrökens dörr möttes dessa två gamla popsnören med varsin knoppande volinist vid handen. Vi sa ingenting men nickade förbindligt, såg varandra i ögonen och tänkte ”vad har vi gjort för fel?”.

PS: sonen lade snart ned fiolspelandet, försjönk helt och fullkomligt i fotbollen i stället och har blott helt nyligen kommit upp till ytan igen. Nu som rappare av guds nåde. Synd att Sven har slutat, annars kunde sonen ha skickat en CD till honom för recension.


Det finns inga dumma frågor. Men ...

Det finns inga dumma frågor. Däremot kan man få ett och annat korkat svar.

Har feministerna fått allt om bakfoten?

”De värsta idioterna är de kvicka.”

Jag tror att de var Churchill som sa det, och det passar uppenbarligen ovanligt väl på lundaprofessorn Germund Hesslow, en man som verkar kunna reta gallfeber på rätt många.

Jag har själv inte haft den äran, men eftersom jag av princip är nyfiken på folk som väcker starka känslor, gav jag mig ut på upptäcktsfärd på nätet. Därvid fann jag bland annat följande citat av Hesslow från DN Debatt i fjol:

”Om man kan visa att en viss grupp i större utsträckning än andra drabbas av social utslagning, oftare återfinns bland låginkomsttagarna, oftare begår självmord, dör tidigare, klarar sig sämre i skolan och i mindre utsträckning går vidare till högre utbildning, skulle nog de flesta tycka att den gruppen är diskriminerad. Påståendet att en sådan grupp behärskar andra genom ’dolda maktstrukturer’ skulle utmana löjet.  Men alla dessa förhållanden gäller män i Sverige.”

Möjligen har Hesslow lyckats förvrida synen på mig, men när jag funderar på vad texten faktiskt säger, slår det mig: Är hela feminismen kanske egentligen bara är en rökridå för att dölja helt andra strukturer?

Vilka då? Tja, det som ligger närmast till hands är väl den tydligaste strukturen av alla: den ekonomiska maktens struktur. Kalla den gärna kapitalismen, för det är den jag menar.

Det här vill jag gärna ha synpunkter på. Det finns säkert luckor i resonemanget, kanske har jag rent av fel. Eller så har Germund Hesslow fel. Eller båda …


Nyspråksmoderaterna regerar

Förra gången det begav sig vred Carl Bildt om svenska språket så till den milda grad att det nästan tappade sin innebörd. Nya moderaterna har gjort samma trick, fast den här gången är det den egna politiken som vänts ut och in.

Så vad gör de gamla moderaterna, då? Ja, Ulf Adelsohn kan inte låta bli att ge sig på språket den här gången heller, fast nu är han faktiskt rätt rolig. Eller vad sägs om den här replikväxlingen
i dagens Expressen (sedan frugan utsetts till kulturminister):

"Vad tycker du om Nya moderaterna?
    – Jag har inte haft några invändningar. Vi var ute i valrörelsen och kämpade, jag och Calle Bildt. Vi är moderaterna classic."



Veckans snabbkurs: expressgrammatik för dummies

Mina föräldrar var lärare. I svenska och historia, närmare bestämt, och givetvis är grammatik och historiska årtal det värsta jag vet. Trots grammatikfrossan är det dock som professionell skribent jag har försörjt mig de senaste 20 åren, drygt. Och ska man skriva gäller det ju att ha koll på vad det heter, hur det ska uttryckas. Det går hur bra som helst om man har lite musiköra, det är helt enkelt bara att lyssna till hur det låter.

För mina gelikar skulle här följa ”Eriks grammatikalternativ”, en lista över hur man känner igen de där läskiga grammatiktermerna utan att behöva lära sig dem. Det blev en väldigt kort lärobok:
  • verb: saker som går att göra, att-ord (att gå, att stå, att lägga sig och att stiga upp igen)
  • substantiv: saker som går att räkna, en- och ett-ord: (ett hus, en säng, en kvinna, en man, ett barn. Eller kanske rent av ett substantiv, ju)
  • adjektiv: saker som man är (gul, ful, trött, vaken osv.)
  • adverb: hur man gör sakerna (bra, dåligt, snabbt, skickligt, högt osv).

Så därför lägger jag ned och återgår till … den klassiska fulgrammatiken:
  • Substantiv är ord som du kan sätta "fan" eller "jävel" efter, till exempel gubbjävel, hammarjävel och klockfan.
  • Verb är ord som du kan sätta "utav helvete" efter, till exempel springer utav helvete och har sovit utav helvete.
  • Adjektiv är ord som du kan sätta "skit" före, till exempel skitbra, skitsnygg, och skitsnabb.
  • Adverb är ord som du kan sätta "förbannat alltså" runt, till exempel springer förbannat snabbt alltså, åt förbannat mycket alltså och har sovit förbannat länge alltså.
Så nu är det skitenkelt för ungjävlarna att lära sig grammatik utav bara helvete!

Note to self: vem har sagt att det ska vara enkelt? Är till exempel skitenkelt ett adjektiv eller ett adverb? Fast å andra sidan kan man skita i det också.


Nästan sant om internetdating

Får det lov att vara lite lustläsning? På skrivarnätverket Nafs hemsida finns just nu en av mina senaste noveller, som naturligtvis rekommenderas. Ämnet? Kärleken, så klart. Arenan? Mitt hjärta (och hela vida webben). Om det är sant? Tja, så här sa den kanadensiske författaren Robertson Davies:

”Att fråga en seriös författare om hans verk är självbiografiska är som att fråga en spindel var den köper sin tråd.
    Spindeln får sin tråd ur sitt inre, och det är precis därifrån författare hämtar sitt stoff och därför är i grunden  allt som författaren skriver självbiografiskt.”


Till dem det vederbör: Smiths stinker

Nu är det jävlar i min lilla låda nog: The Smiths ”This charming man” är numera officiellt bannlyst på min iPod! Rentav har jag raderat hela den elaka lilla mp3-filen från både ipodden och datorn. Urk. Dålig melodi, kass text, falskt sjungen. Blä. Bläää. Bläääääh!

"Djävulen bär Prada": fulländad som en gräddtårta

Gårdagskvällen fördrevs med besök på bio: "Djävulen bär Prada". Inte någon stor konst, men effektiv undehållning av bästa Hollywoodsnitt. Men naturligtvis hakar det upp sig någonstans, och i mitt fall är det översättarens fel. Någonstans i halvtid översätter han (eller hon) det engelska uttrycket "excellence" med "god smak".

I min bok betyder "excellence" dock ungefär "fulländning", och då kan vi väl alla vara överens om att översättningen inte är det. Fulländad, alltså.

I stället får den mig att tänka på "Saltkråkan", och det avsnitt där alla äter gräddtårta. Tjorven, som vet vad som är gott, börjar sjunga denna tårtas lov i alla möjliga och omöjliga tonarter, tills Malin tycker att det börjar bli lite överdrivet. "Det räcker om du säger att det är gott", säger Malin. "Nej", säger Tjorven, "för då låter det som om man pratar om knäckebröd!".

UPPDATERING: möjligen bör vi också utfärda en varning för kulturskribenter i det här sammanhanget. Det känns som om många kulturnissar velat skriva om mode länge - men inte hittat någon förevändning förrän nu. Låt oss bara hoppas att de inte inmutar området som sitt permanent. Fotbollens öde på kultursidorna är ju inte så uppmuntrande …

Dagens Carolina Gynning

I senaste Plaza Kvinna intervjuar "journalisten" Frida Boisen Carolina Gynning. Det är en jätteskojig artikel som inte är klok någonstans. Ett litet smakprov (och ni får gärna fundera på om det är frågan eller svaret som är mest korkat):

"Känner du dig gammal, som 27?
- Ja, jag har ju gjort så himla mycket."



Same same, but different

"Alla MÅSTE ha A-kassa", skriver Aftonbladet i dag (igen): ungefär som att licensen är obligatorisk för alla som har TV då, eller?

"Svenskt språkbruk": en riktig skitbok!

Hallå, hallå! Intresseklubben: är ni där? Bra, då kör vi:

Ursäkta mig, kära Norstedts, men är inte ”Svenskt språkbruk” den näst mest värdelösa språkbok som någonsin publicerats? (Den mest värdelösa är föregångaren ”Svensk handordbok”.)

Som professionell skribent hamnar man ofta i valsituationer: ”är detta rätt ord i den här situationen?”, ”är detta rätt sätt att hantera det här ordet?”, ”vilken preposition hör till det här uttrycket?” osv. Alla dessa val och nyanser är en av förklaringarna till att vi skrivarnördar är så fascinerade av våra jobb – och emellanåt så frustrerade. Då (och när man behöver bevisa för tvivlarna att man hade rätt från början) är det skönt att ha ordböcker och språkliga handböcker att luta sig emot. Och Svenska språknämndens gratisrådgivning på telefon 08- 442 42 10 vardagar mellan  9 och 12, fast nu har de bytt namn till någonting som det kommer att ta oss bakåtsträvare år att lära oss.

Hursomhelst, nu var det ”Svenskt språkbruk” som skulle förtalas. För när SAOL inte räcker till, och NE:s ordbok inte gör det heller, då tar jag fram den här tegelstenen ur hyllan. Men tror ni att jag får någon hjälp? Ha! Jag begriper inte hur man kan samla så mycket värdelöst vetande och så många självklarheter i en så tjock (mer än 1.400 sidor) bok, utan att lyckas knäcka någon av de nötter som plågar oss vanliga, hederliga yrkesskribenter. Det är banne mig imponerande.

Senast ville jag veta någonting om det åldriga uttrycket ”timade”. Är det ett verb? är det ett substantiv? är det ett flygplan? går det att böja? går det att slå knut på?

Och vad svarar ”Svenskt språkbruk” då, tror ni? Jo: ”tima, se tajma”. Men det är, som fransosen säger, an entirely different ballgame.

Fotnot: nu kom jag till jobbet, fick tillgång till den ljuvliga NE på nätet och fick veta följande:

tima:
ti`ma, verb ~de ~t
ORDLED: tim-ar
SUBST.: timande
• ske [åld. el. skämts.]: allt vad som ~t i riket; deras nyligen ~de inflyttning
KONSTR.: ~ ADVL
HIST.: sedan äldre fornsvensk tid; fornsv. tima 'hända; vara att vänta'; bildat till time 'tid; timme'; jfr timme, lagtima, urtima


PS: vad jag egentligen ville veta var huruvuda detta ord går att använda i presens; som i bloggposten nedan. Men det kändes skönt renande att få skriva av mig om ”Svenskt språkbruk” också. Den förtjänar allt pisk ni kan ge den för sin oförmåga att hjälpa oss genom språkets moras. (Se där, ytterligare ett ljuvligt ord, som skitboken naturligtvis inte heller tycker att vi behöver någon hjälp med.)


Syndare sover inte

Jag är sjukligt intresserad av bra formuleringar. Emellanåt försöker jag spika ihop sådana själv, men den här vet jag uppriktigt sagt inte alls var den kommer ifrån. Den bara fanns där på en av mina miljoners miljoner lappar, som sprider sig som bananflugor i mitt hem. Någon som har något tips om ursprunget?

För visst är den bra, och visst har den bäring på det nyss timade (eller "timande", om man kan tänka sig detta lustiga ord i presens) ministerkaoset?

"Let the sinner speak about moral,
he knows what it’s all about."


Vore politikens Helan o Halvan bättre?

"Låt säga - hypotetiskt - att Reinfeldt har hittat just en sådan kulturminister som kan vitalisera den svenska offentligheten och en utrikesminister som med tyngd och skicklighet kan hävda Sveriges intressen på den internationella arenan. Ska vi ha dem?

Nej, inte om de har småfifflat med skatten eller slarvat med några avgifter. Då ska vi ha andra. De andra må vara politikens svar på Helan och Halvan - det kommer ingen journalist att forska i - bara de inte har missat någon avbetalning, bråkat på krogen eller gått mot röd gubbe så ska vi ha dem."

Läs
debattinlägget i dagens Sydsvenskan, där Anders R Olsson lugnt och metodiskt plockar sönder dubbelmoralen och hyckleriet i småbitar och ber oss alla sätta ihop delarna på ett bättre sätt.

Det var länge sedan jag läste någonting så väl tänkt, väl formulerat och tankeväckande i svensk press.

Grådasket regerar

Okej, då har drevet lyckats göra av med både Maria Borelius och Cecilia Stegö Chiló, och den reviderade regeringen kommer snart att vara lika spännande att lyssna till som en medietränad landslagsfotbollsspelare. Fördelen med utrensningen av de spännande kvinnorna är måhända att vi nu kan återgå till att diskutera politik, om det till äventyrs är någon som faktiskt är intresserad av det.

Minnesgoda Skrivkramp-läsare påminner sig för övrigt kanske mina entusiastiska utrop om Reinfeldt & Co:s PR-mässiga professionalitet. Om ni undrar så har jag försökt äta upp de orden flera gånger om, men de står fortfarande kvar
där de står om det är någon som vill gotta sig i dem.


Tänk om gratistidningarna tänkte på innehållet i stället

Enligt tidningen Dagens Media uppgifter har Aftonbladets gratistidning Punkt Se engagerat 600 så kallade kolportörer, som delar ut tidningen till sina allt mer motspänstiga mottagare i landets större städer. Även de andra gratistidningarna har mobiliserat varsin armé för att  skaffa annonsläsarboskap till sina alster.

Är det någon som ens kan föreställa sig vilka fantastiska tidningar de skulle kunna göra om de engagerade en så stor samling av journalister, fotografer och formgivare i stället; i stället för att med denna till våld gränsande envishet trycka ned skiten i halsen på de tilltänkta läsarna?

Kanske folk rentav skulle vilja läsa dem frivilligt?

SSU:s ordförande litar på högern

Så har då tingsrätten talat och dömt SSU:s ordförande Anna Sjödin på samtliga punkter. Detta innebär rimligen att det nu finns domstolsutslag på att Sjödin litar på högern. Ja, förmodligen på sin vänsternäve också, men eftersom hon är högerhänt så är det väl högran hon slår hårdast med.

;-)

Äntligen!

"Äntligen"

Jag har hunnit bli 48 år, men det tog till nu innan jag fick uppleva den lite läckra känslan av att ha den senaste boken av den senaste nobelpristagaren på mitt nattduksbord, redan när beskedet kom.



Gör Ohly till kulturminister i stället

I dag delar vi ut Marit Ulvskogs hederspris till Lars Ohly, för hans balanserade omdöme om regeringens kriminella ministrar. Visst är det skönt med en politiker som vågar kalla saker vid dess rätta namn!

Dagens historielektion

"Det är inte monumenten som lär oss historia. Det är ruinerna."

Carl Hammarén


Så kan man dechiffrera Alliansens regeringsförklaring

Göran "Surgubben" Perssons kommentar till regeringsförklaringen häromdagen var ungefär att den innehöll allt för alla och att allting nu i hög takt skulle komma att gå åt pipsvängen. Nyss snubblade jag över en annan kommentar, som i sin infama påhittighet är en smula mer begåvad än så. Eftersom jag inte litar på att ni faktiskt surfar vidare till källan (signaturen "Ankan" i Expressen) så tillåter jag mig att citera hela härligheten rakt av här i bloggen. Läs och njut (och håll tummarna för att tidningen har vidsyntare advokater än skivbranschen):


"Herr talman,

Partierna i Allians för Sverige har enats om att med Bankerydsuppgörelsen i botten banka in ett nytt budskap i medborgarna.

Allt som är dåligt ska bli bra. Allt som är svagt ska förstärkas. Allt som är gammalt ska förnyas. Allt som är fast ska förflyktigas. Otryggheten ska tryggas. Viktiga steg ska tas för att föra Sverige framåt. Fler svenskar ska få vara med och bidra. Färre svenskar ska få bidrag. Det ska vara gott att leva annars kan det vara. Utanförskap ska förvandlas till innanförskap. Färre ska dö, och de som ändå gör det ska göra det i gott sällskap. Sjuka ska friskskrivas. Det ska äntligen bli lugn i skolan och i Svenska Akademien. Alla ska tala svenska. Fler ska växa och bli större. Genomsnittslängden ska öka. Fler ska få vara tillsammans. Enstöringar ska störas. Känslorna ska bli varmare. Mångfalden ska bli enfaldigare. Land ska med lag buggas. Fler människor ska ha samma värde. Fler poliser ska värdesättas. Fastighetsägare ska inte uppskattas. Utstötta ska stöttas och liksom puttas in i värmen. Arbetslösa ska bearbetas. Mål ska övergripas. Kultur ska konkurrensutsättas. Fler kvinnor ska införas. Framtidens utmaningar ska hanteras. Avgörande faktorer ska förbättras. Fler elever ska sättas på plats. Torskarna ska få leva. Forskarna ska formeras. Förlåt - ska vara förmeras. Prickar ska sättas ut på rätt plats. Ursäkter ska accepteras. Tillfälligheter ska permanentas. Okränkbarheter ska inkluderas. Ställningar ska stärkas. Jämställdheten ska utjämnas. Vardagen ska bli mer påverkbar. Vädret ska bli varmare. Sägs det i alla fall. Oönskade effekter ska motverkas. Barn ska vårdas. Pensionärer ska vördas. Leenden ska uppmuntras. Lycka ska befrämjas. Kriminaliteten ska få skarpa tillsägningar. Medborgare ska avlyssnas. Regeringen ska ha ett öppet öra, ett vaket öga, en varm famn, ett mjukt knä, ett fast handslag, en nedsatt fot. Utbyggnader ska stimuleras. Stimulanser ska aktiveras. Aktiviteter ska möjliggöras. Möjligheter ska existera. Existenser ska garanteras. Garantier ska utfärdas. Utfärder ska arrangeras. Flera stora arrangemang ska anordnas i Sverige. Udda ska vara jämnt. Kaos ska inte längre vara granne med Gud. Natten ska få vårdnadsbidrag för att kunna vara hemma med dagen. Denna regeringsförklaring ska aldrig ta slut. Aj!"


Persson på sandlådenivå

Sedan valet har Reinfeldt och hans allierade haft händerna fulla av varandra. De har förhandlat så det stått härliga till – och den politiska debatten har stått blick still.

Och vad gjorde Den Store Ledaren då? Tog initiativet, drev socialdemokraternas hjärtefrågor eller ställde till med jättedebatt om vad Partiet ska ha sig till de kommande decennierna?

Njäee …, inte riktigt. I stället satt Persson kvar och surade i sitt hörn, grumsade över de elaka borgarna som  tagit hans hink och spade och nu tänkte ta över hans sandlåda också. Och med den ideologiska analys han presterade i väntan på Reinfeldts regering fick han till och med Bosse Ringholm att framstå som en intellektuell.


PR-proffsen regerar

Man kan tycka vad man vill om Alliansen och om de nya ministrarna. Men har ni varit med om maken till välregisserad föreställning? Först sent i går läckte ryktet ut om att Carl Bildt skulle bli utrikesminister - och då var det en dansk tidning som knäckte scoopet.

I övrigt har det varit knäpptyst och bara glada miner från förhandlingarna, som säkert inte har varit besvärsfria. Det märks att Alliansen inte bara är hungrig. De har läst på sin läxa om hur man hanterar både medierna och den interna kommunikationen.

Imponerande - och säkert förbannat frustrerande för den armé av politiska journalister, krönikörer och kommentatorerna som nu tvingats ut på okänd mark efter decennier av tryggt tassande i de uppkörda hjulspåren.

Oavsiktligt lustig TV-kritik

Normalt utmärkta bloggaren/journalisten Martin Gelin skriver i dag om TV-serien Entourage. Jag har inga synpunkter på hans synpunkter om serien, däremot tippar han oavsiktligt över kanten på den framkant där han uppenbarligen tycker att han själv befinner sig.

”Det blir något märkligt med TV-debatten när alla som verkligen bryr sig om TV diskuterade serien redan för ett år sedan.”, skriver han och jag blir inte klok på om han verkligen menar att vi i tittarboskapen, som glor på programmen när de faktiskt sänds, ska skämmas. Eller vad är det frågan om?


Så upptäcker du att du kan själv

"Innan man ber om hjälp är det en god idé att alltid först testa om man klarar av det själv. Anledningen är att det är en så underbar känsla att upptäcka att man kan klara av något nytt."

Mikael Andersson, armlös, benlös, makalös


Dagens ilandsproblem: gratistidningarna

Från Lunds city till Malmö city är ingen lång resa. Men sedan i går får man mer eller mindre slå sig fram mellan gratistidningsutdelarna. Tidigare låg Metro tyst och lugnt och väntade i sina lådor, men nu anfaller en armé av tidningsutdelare varje person som är oförsiktig nog att visa sig utomhus.

Och i stället för en oförarglig, lättuggad nyhetspyttipanna får vi nu tre stycken, omsorgsfullt nedkörda i halsen. Framsteg? Njaää. Och många döda träd blir det.