Dödsstöten för brallor på halv stång

Den ständigt lika lysande bloggaren Joshua Tree har lösningen på det apfula modet att låta långbyxorna hasa ned mot knävecken. Och det handlar inte om förbud:

"Det mest effektiva sättet att få ungjävlarna att dra upp byxorna vore att uppmuntra dem att inte göra det. Ge grabbarna komplimanger för hur snyggt deras byxor sitter, eller ännu bättre: Klä er så själva! Tänk om alla lärare på skolan kom till jobbet med brallorna lite käckt på låren. Det skulle vara slutet på det modet."

Read it and weap!

Andra bloggar om: , , ,

Äktenskapet och hotet mot mänskligheten

Självmål kan vara fantastiskt underhållande. Den senaste underhållaren heter Erna Arhag, är moderat, ledamot i kyrkomötet och stiftsstyrelseledamot i Lunds stift och kvinnan som bestämt sig för att ge bigotteriet ett ansikte. I dagens Sydsvenskan utbrister hon att vigsel av samkönade par är absolut otänkbart. Jag citerar:

"Det finns inte i min värld. Äktenskapet är för man och kvinna. Det handlar om släktets fortbestånd. Om alla par var homosexuella skulle inte mänskligheten överleva."

No shit, Sherlock? Retoriken hade varit lysande, om det inte varit för det betydelsefulla lilla faktum att folk numera ligger med varandra och får barn även utanför äktenskapet.

Tänkte inte på det va, Erna?

Fotnot: En bigott är en person med fördomar och som är intolerant mot åsikter, livsstilar eller identiteter som skilljer sig från personens egna.

Andra bloggar om: , , , ,

Om skillnaden mellan fakta och berättelser

Kursen i Storytelling sprack innan den hade hunnit lyfta, så nu håller jag på att försöka bilda mig själv. En av de böcker som då passerar luppen är Daniel H. Pinks (kul namn, förresten, man kan gissa att han inte hade det så lätt på skolgården som grabb) "A whole new mind". Jag älskar hans definition av skillnaden mellan fakta och berättelser:

"A fact is 'the queen died and the king died'. A story is 'the queen died and the king died of a broken heart.'"

Andra bloggar om:
,

Dagens "kan de va' så jävliga?"

En politisk journalist på TV4 har setts hångla på krogen med Fredrik Reinfeldts närmaste man (som i det här fallet är en kvinna), och konkurrenter har antytt att journalisten möjligen inte är helt opartisk.

På TV 4 har man dock fullt förtroende för sin politiske reporter.

"Ja, absolut. Vi tycker däremot att det är obehagligt att journalister bevakar andra journalister på det här sättet, säger Anne Lagercrantz, chef för TV 4 Nyheterna till aftonbladet.se."

Vi som skrattar i salongen hälsar väl snarare TV4 och dess koryféer välkomna till den verklighet som de själva har skapat. Puss på er, förresten.

Andra bloggar om: , , ,

Dagens ord: prestationsånger

Prestationsånger: det känsla som infinner sig efter väl förrättat värv och de därmed höjda förväntningar på de egna insatserna i fortsättningen.

Andra bloggar om:
, , ,

Full storm i nattmössan

En artikel på dagens DN Debatt visar upp svenska nyliberaler i fritt fall. Rubriken och tesen är att "95 procent av svenskarna kringgår välfärdssystemen", något som stämmer väl överens med Alliansens jaktsäsong på fuskare, myglare, latmaskar och annat drägg.

Problemet är dock att artikelförfattarna blandar äpplen och päron, för att inte säga lingon och meloner - och grus och gråsten - för att nå sitt mål. För att komma upp i de skumma 95 procenten tvingas de nämligen ta med även de många som tröttnat på välfärdssystemen och tagit saken i egna händer (och ur egen plånbok). Följande citat är direkt hämtade ur artikeln:

"18 procent anger till exempel att de tvingats använda kontakter för att få sjukvård. Nästan lika många har givit anhöriga vård som de menar att landstingen egentligen borde ha tillhandahållit."

"En växande grupp går längre - de rundar systemen som helhet. De betalar själva för sjukvård utomlands, skaffar privat vårdförsäkring eller flyttar sina besparingar utomlands."


Synnerligen misstänkt. Eller hur? Med den argumentationstekniken är det väl ändå närmast ett mirakel att författarna kan undgå att nå 100 procent.

Nu är författarna inte vilka tomtar som helst: chefsekonomen på Svenskt Näringsliv Stefan Fölster (som därtill också är barnbarn till Gunnar och Alva Myrdal) samt vd:n för Handelns utredningsinstitut Fredrik Bergström.

Gud vet vad de har för syfte med denna närmast patologiska insats i desinformationens tjänst. Sin egen sak stärker de ju knappast så här.

Andra bloggar om: , , , ,

Gravad hund?

När folk med makt plötsligt börjar slåss för en "god sak" har jag lärt mig att man alltid ska börja leta efter var hunden ligger begraven. När det visar sig att folk långt ute på ena kanten har intressen ihop med folk långt ute på den andra kanten ska man alltid utgå ifrån att de tagit sig den kortaste vägen till varandra.

Jag kan alltså inte hjälpa att jag undrar hur det kommer sig att Al Gore och Margaret Thatcher å ena sidan, och de gamla kommunister som nu klär sig i gröna kläder å den andra, hamnat på samma barrikad i kampen för för att stoppa den globala uppvärmningen.

Kan det ha någonting att göra med att både högern och vänstern gärna vill lägga sig i hur vi lever våra liv?

Jag bara frågar!

Andra bloggar om:
, , , ,

Och vad har Gore med freden att göra?

Dagens Nobelpris gällde insatserna för världsfreden, och det gick till powerpointens okrönte konung Al Gore.

Synd bara att den norska fredspriskommitén inte läst Nobels testamente på länge. Så här stod det nämligen om vem som ska ha fredspriset: "to the person who shall have done the most or the best work for fraternity between nations, for the abolition or reduction of standing armies and for the holding and promotion of peace congresses."

Den som har information om Gores insatser för att främja vänskapen mellan länder, eller för att reducera arméer, eller för att främja fredssamtal får gärna framföra dem i kommentarsfältet nedan. Själv känner jag mig synnerligen förvirrad.

Andra bloggar om:
, , , , ,

Säg mjau till Doris Lessing!

Doris Lessing, det var ett huvud på spiken. Tung, klok djuping, som skriver så att det är en fröjd att läsa. Den som behöver den enklaste instegsmodellen börjar med hennes novellsamling om katter, som för enkelhetens skull heter "Katter".

Mycket nöje!

Andra bloggar om:
, ,

Det är aldrig försent

"Det finns fortfarande mycket att få - om du slutar tänka på vad du förlorat. Och lär dig uppskatta det du kan få. Jag valde att läka och gå vidare."

Sunny Jacobs, satt 17 år i fängelse, dödsdömd men oskyldig till de polismord hon dömdes för. Fri sedan 1992 år.
Citerad i
dagens Aftonbladet.

Andra bloggar om: , ,

Snacka om värdeskapande design

Strategisk design är inte det enda sättet att utveckla ett varumärke, bara det mest effektiva. Har du någonsin sett en brevlåda märkt »Ingen design, tack«?

Eller hört någon förbanna »designbruset«?

Citatet kommer från byrån Manifesto i Malmö, och jag kan meddela att design fungerar alldeles utmärkt på privatplanet också. Varför skulle jag annars ha köpt en wettextrasa på Designtorget - och glatt betalat 40 kronor för den?

Trasan hade ett tryck av Marilyn Monroe på ena sidan och är så ironiskt fin att jag tänker rama in den. Matematiskt och affärsmässigt mer bevandrade personer än jag själv får gärna räkna hur mycket vinstmarginalen på trasan ökade tack vare tilltrycket.

Andra bloggar om:
, , ,

Positivt (?) tänkande

I dagens upplaga av Pappas fikonspråkslexikon ska vi titta på positivismen: den kan beskrivas som det tredje (sista?) stadiet i det mänskliga tänkandet. Detta började med religiösa förklaringsmönster för att tolka och begripliggöra naturfenomenen och det fortsatte med metafysisk (= filosofi, tankar om idéer fast utan Gud).

Enkelt uttryckt (mycket enkelt, jag vet, men det är ju hela idén med den här serien) innebär positivism att man sysselsätter sig med sådant som går att mäta, till exempel genom statistik.

Alla som tycker att jag är ute och cyklar nu är välkomna att notera detta i kommentarerna, helst med en bättre förklaring!

Notera att positivism inom vetenskapen alltså inte har ett dugg att göra med den mening som vi vanliga dödliga lägger i ordet positivt (dvs. något bra, motsatsen till negativt).

Andra bloggar om:
, , ,

Fördelar och nackdelar med dialektik

Pappas fikonspråkslexikon stretar vidare; i dag med dialektiken.

Den som är oförsiktig nog att slå upp ordet i ett vanligt uppslagsverk, till exempel NE, får veta att "dialektik är en term med en rad skiftande innebörder".

Tack så mycket för ingenting, liksom.

Nåväl, alla dessa innebörder har åtminstone det gemensamt att man inom dialektiken ställer argument mot argument för att därigenom komma vidare till nya insikter. I marxistisk tradition talas i mer allmän mening om dialektik som en förmåga att se till bägge sidor av en sak och att förstå företeelsers komplexitet och snabbt skiftande karaktär.

"Å ena sidan är kommunismen den enda rimliga ideologin; å andra sidan har kommunismen i praktiken ställt till med mer elände än någon annan ideologi." Det, käre son, är ett dialektiskt sätt att se på saken.

Överkurs: vill man använda flera fikonord på en gång, talar man inom dialektiken om tes, antites och syntes. (Så här kan en dialektisk diskussion se ut vid matbordet: "Ät upp din mat." ,"Den är äcklig, jag vill ha glass.", "Ät upp din mat först, så får du glass sedan.")


Andra bloggar om:
, , , , ,

Paradigm, någon?

Gårdagens release av Pappas fikonspråkslexikon v 1.0 (Kapitel 1: "diskurs") nedan orsakade en tsunami bland kommentarerna. Nu hoppas jag att ni laddar om, för här kommer kapitel 2: "Paradigm":


Paradigm bygger ofta på ett vetenskapligt verk (till exempel Marx 'Kapitalet' eller Freuds 'Drömtydning') som för en tid ger upphov till en forskningstradition. Mer allmänt kan man förklara paradigm som "de färgade glasögon" genom vilket en hel vetenskap för tillfället betraktar världen.

Men så, plötsligt, kommer någon på någonting nytt som förändrar allt, till exempel att jorden snurrar runt solen och inte tvärt om. Då får vi ett paradigmskifte.

Det mest slående paradigmskifte jag varit med om var när socialdemokraterna mer eller mindre över en natt omvärderade EU: från Satan till någonting som vi borde gå med i. Omvärderingen kanske var riktig, men den gick med sådan fart att tusentals sossar mer eller mindre flög av karusellen.


OK, fellow bloggers. Come and get me; ni vet var jag bor!

Andra bloggar om:
, , , , , ,

Pappas fikonspråkslexikon

Så har sonen börjat på högskolan. Häromveckan hamnade jag själv i en bloggdebatt om finessen med bildning, och jag är alltså glad och nöjd över sonens val av sysselsättning efter gymnasiet.

Det hindrar inte att den akademiska världen till en del är en bassäng full med skit. De invigda kallar det själva för "begreppsapparat" och vill gärna att vi som inte begriper håller oss å mattan i underdåning förvirring. Det duger naturligtvis inte, och därför tänker jag nu skriva världens kortaste lexikon. Det omfattar i själva verket bara ett tiotal ord, men det rör just det tiotal som i synnerhet samhällsvetare, sociologer och diverse filosofer allra gärnast sprätter omkring sig - påfallande ofta utan att själva kunna förklara dem.

Jag tänkte börja med "diskurs" och tar mer än gärna emot invändningar, rättelser och bättre förklaringar. Men se till att ni uttrycker er begripligt, för det är liksom det som hela den här övningen går ut på.

Diskurs betyder i dagligt tal 'samtal' eller 'dryftning'. I filosofiska och besläktade sammanhang kan ordet beteckna en helhet av sammanhängande uttryck, utsagor och begrepp, till exempel den moraliska, den vetenskapliga eller den religiösa diskursen.
  
Ur dessa mer precisa betydelser har en mer allmän men användbar betydelse vuxit fram. Den bygger på uppfattningen att hela vårt förhållande till verkligheten uttrycks genom diskurser, och att diskursen så starkt styr vår verklighetsuppfattning att vi är fångade i den.

Våra ords och därmed tankars innebörder styrs enligt detta föreställningssätt av i vilken diskurs vi befinner oss, och missförstånd eller oförståelse uppstår om vi i vår kommunikation med andra "inte är i samma diskurs". Uttrycket hör samman med det komplexa förhållningssätt som brukar kallas "postmodernism".

Fast allt det behöver du egentligen inte veta. Översätt ordet diskurs med 'sammanhang' (det sammanhang där den för tillfället aktuella diskussionen hör hemma i) så förstår du minst lika bra som någon annan.


Andra bloggar om:
, , , ,

Jan Gradvall, jag älskar dig!

"Varje decennium har sina musikaliska arketyper. Om 1980-talet var en synthduo i konstiga frisyrer så är 2000-talet en deprimerad singer-songwriter med akustisk gitarr. Arten har blivit så övertalig att man börjar förstå idén med älgjakten."

"Svensk hiphop har de senaste åren känts som ett enda långt kulturreportage om förorten i något program från UR. Det är viktigt och det är angeläget och det är mångkulturellt. Och det är så fruktansvärt trist och förutsägbart att man slår över till "Top Model" i stället."

"Genom historien har det med jämna mellanrum dykt upp skäggstubbiga manliga artister med heliga röster som gör musik som passar lika bra till rödvin som en ostbricka och som när kexen är slut får gå i säng med alla kvinnor. Är det så konstigt att alla unga manliga rockkritiker hatar dem?"

(från en
skivrecension i DI Weekend)

Andra bloggar om: , ,