Gott nytt år, Sony BMG!

Tänk om all musik var gratis: visst vore det härligt!
   
De som tycker att man gratis ska få ta del av upphovsrättsskyddat material tänker dock dessvärre inte längre än näsan räcker. Får upphovsmännen inte betalt så har de snart inte råd att skapa någonting längre. Eller att spela in sina skapelser, och då står vi där med vårt bredband.

Att fildelning möjligen är bra för upphovsrättsinnehavarna är en trivsam tanke för oss som vill ta del av deras skapelser utan att betala, men den teorin återstår att bevisa.

Liksom det i huvudsak återstår för den osedvanligt korkade underhållningsindustrin att hitta modeller som gör att vi konsumenter kan och vill betala för oss. I stället är det kortsynthet och dumhet som regerar. Och kriminalitet:

Senast var det skivbolaget Sony BMG som fick skämmas, sedan de försett sina CD-skivor med ett kopieringsskydd som förstörde kundernas datorer. Dessutom visade det sig att kopieringgsskyddet innehöll piratkopierad kod.

Så kan det gå.

Men det var inte första gången Sony bar sig illa åt. I juli 2005 kunde man läsa om att samma skivbolag dömts till 78 miljoner i böter, sedan företaget systematiskt mutat anställda på amerikanska radiokanaler att spela dess artister. Enligt förundersökningen gav bolaget bort plasma-tv:s, datorer, digitalkameror och kontanter till radio-dj:s för att spela "rätt" skivor. I skivbolagets interna PM framträder en bild av metodiska inköp av radiotid enligt standardiserade tariffer. 63 spelningar av J-Lo i amerikansk radio kostar tydligen 3.600 dollar, medan 250 spelningar av gitarrpojkbandet Good Charlotte går på 17 000 dollar.

Även Sony i Frankrike har fått dyrbart smäll på fingrarna. I december 2005 berättade tidningarna att myndigheterna där dömt Sony att betala motsvarande 150 miljoner kronor i böter. Brottet? Att  tillsammans med Philips och Matsushita ha pressat återförsäljarna att hålla priserna på deras produkter uppe.

Aja-baja!

Ännu roligare blir den här karusellen om man går bakåt i tiden. 1975 stämdes en stor elektroniktillverkare av filmindustrin, som ansåg att deras videobandspelare uppmuntrade till piratkopiering. Nio år senare meddelade USA:s högsta domstol att konsumenternas fördelar av ny teknologi var viktigare än de eventuella riskerna för piratkopiering.

Elektroniktillverkaren hette Sony!



"Hårdare tag" för Persbrandt?

Det hjälps inte att Mikael Persbrandt har rätt; det blir inte ett dugg bättre om man skärper regelverket. Lyssna på de kloka orden från DN:s debattredaktör Mats Bergstrand i dag:

"Den som ropar på tuffare lagar är också svaret skyldig på frågan om det finns något exempel på länder där ett strängt regelverk har haft en återhållande effekt på tablodipressen."

Storbritannien, någon?

Det enda som möjligen skulle få kvällspressen att sansa sig vore omdöme hos dess ledning. Men det är antagligen att hoppas på alldeles för mycket. Snarare kommer det att kuka ur bra mycket värre än vad det redan har gjort. Med skärpta regler eller ej.

Idioti på skivbolagsnivå (och den är imponerande)

"Missnöjet från skivbolagen med dagens enhetliga prissättning sägs vara en av orsakerna till att musik från Sony BMG inte finns i Itunes", skriver Ny Teknik i dag.

Nehej, och vad Sony BMG tycker är bra för sina kunder framgår av kopieringsskyddet som de nyss fick dra tillbaka från den amerikanska marknaden. Bortsett från att det inte fungerade, och att det förstörde sina skivKÖPANDE kunders datorer, så var det framställt med hjälp av piratkopierad kod.

Hur begåvat var det, på en skala?

Här kan det finnas skäl att bjuda er på ett fint citat från Dagens Industri i fjol. Det var Ulf Lindstrand, inköpschef på Åhléns, som kommenterade skivbranschens oförmåga att inse att världen
har förändrats, fortfarande tre år efter Napsters slutgiltiga nedläggning som gratistjänst. Så här sa han:
 
"Hade skivbolagsdirektörerna varit ansvariga för Ericsson
skulle de fortfarande ha tillverkat bakelittelefoner."




Bordellen Barcelona

I somras var jag på semester i Barcelona, en tokigt härlig stad som lyft sig själv i håret det senaste dryga decenniet. Och så finns där ju ett antal fullständigt osannolika byggnader signerade Gaudi, en man vars förmåga att övertyga uppdragsgivarna om genialiteten i sina vansinniga idéer bara överträffs av reklambyrån som lyckades få det stora läkemedelsbolaget att köpa idén om Iprénmannen.

Respekt!

Hursomhelst, i Barcelona satt jag en kväll och bläddrade i en tjock turistkatalog som berättade om allt som var på gång i stan. Ett avsnitt behandlade stadens horhus (är prostitution laglig i Spanien???) och där hade en redaktör med viss distans till sitt jobb petat in följande vackra spanska formulering, skapad av J. Françoise Guichard:

"El divorcio es el sacramento del adulterio"

På svenska blir det ungefär "skilsmässan är otrohetens sakrament". Sug på den en stund!

Equilibrium

"Apparater i tyska hushåll drar årligen 18 miljarder kilowattimmar i standbyläge.
    Det motsvarar nästan exakt produktionen från all vindkraft i Tyskland."

Tyska Fraunhofers systemforskare på institutet ISI,
citerad av Pär Rittsell i Computer Sweden  14/12 2005.
Läget är alltså hopplöst.

;-)


Tävla i kylskåpstetris

En seriestrip i dagens Metro presenterade det geniala begreppet Kylskåpstetris - det vi ägnar oss åt som handlar för mycket mat att ha i för små kylskåp: "om jag ställer äggen på höjden får jag in två liter mjölk till och så kan jag trava smöret på burken med ättiksgurka och toppa med en halv citron från i går, typ."

Det är alltid upplyftande med insikter som går en att se på buggarna i den egna tillvaron med lite värmande humor.