God jul - och varning för rödkål

På gamla dar har Motvall gått och blivit anhängare av julen och dess traditioner. Knäck, pepparkakor, julgran, glögg, julklappar och tomtar i alla hörn hör nu till lägsta godtagbara standard i det motvallska hushållet.

Annat var det förr i tiden.

Då, när Motvall var en ung slyngel, var jultraditionerna ett ok och ett gissel, som helst skulle bekämpas ned till sista sillsallaten. Motvall hade nämligen alltid, instinktivt, hatat allt vad dans kring granen, prinskorvar, lutfiskar och julskinkor heter.

Med rödkålen förhöll det sig lite annorlunda. Han åt den aldrig, men log ändå ständigt varje gång den kom på tal. Kanske var det åt minnet av hur hans mor en gång i hans spädaste barndom innoverade tillagningen av denna doftande maträtt.

Alla vet ju att rödkål luktar apa. Somliga, exempelvis Motvalls ömma moder, höll med om detta men påstod ändå att det smakade gott.

Det må vara hur som helst med den saken. När Motvall var en liten, liten gosse hade hans mor i alla fall bestämt sig för att bespara tjocka släkten obehaget av ångorna från tillagningen, och likafullt servera den åtråvärda kålen till skinkan. Man satt som bäst och avnjöt sillsallat, löksill och sju sorters knäckebröd när en Scudrobot detonerade i köket.

Motvalls mor for upp som stungen av ett bi samtidigt som ytterligare en detonation förintade det som eventuellt var kvar av köksinredningen. Alla goda ting är som bekant tre och innan hon hunnit halvvägs till köket fullbordades förödelsen med en tredje smäll.

När julmiddagssällskapet så småningom kravlat sig ut från den relativa säkerheten under middagsbordet och försiktigt närmade sig nedslagsplatsen, kunde de studera hur vackert mors bleka kinder stod sig mot de mörkröda köksväggarna, där rödkålen sakta rann utmed tapeterna.

Sedan såg de inte mycket av henne under resten av julen. Hon var så att säga upptagen med annat. Den idé som Motvalls mor både kläckt och genomfört gick nämligen ut på att värma den konserverade rödkålen i sina burkar.

Oöppnade.

I ugnen.

Men när rödkålen blir varm utvidgas den och är burken inte öppen så öppnar den sig själv. Och mor hade satt in tre burkar i ugnen.

Andra bloggar om:
, ,

Kommentarer
Postat av: stella polaris

visst luktar det apskit...men svärmodern ger oss ett helt spann av apskiten varje jul för att det är så gott...
;)
tycker inte jag...

Postat av: Hobbyfilosofen

Vilket härligt julminne! God Jul!

2007-12-22 @ 23:36:15
URL: http://nattensmulmogmorke.blogspot.com
Postat av: Ullah

God jul!

2007-12-23 @ 12:19:21
URL: http://guld.blogsome.com
Postat av: stella polaris

Jooo..det stinker!
Tittar endast in för att skicka lite polarisglitter o blinkelibling...o kan ju inte låta bli att berätta att jag på mellangamladar blivit helt ljufligt antijul!
Endast massvis med julslingor kan jag stå ut med...skyller på att jag är allergisk mot rött..
Kram o Gooojuul!
;)

2007-12-24 @ 00:27:08
URL: http://enlitenj-ablogg.blogspot.com
Postat av: Kristina

Hej,
Läser lite runt för första gången vad män skriver.
Hm...Jasså, jaha, det också....ointressant....
klokt tänkt....kanske det....

Intressant.
Hälsningar och god fortsättning
Kristina
Är rätt ny att blogga
www.positivenews.blogg.se

2007-12-27 @ 18:55:09
URL: http://positivenews.blogg.se
Postat av: Skrivkramp

God jul på er själva. Åter från grodätarnas hemland firar vi julafton 30 december. Alternativ jul, på nåt sätt.

2007-12-30 @ 02:19:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback