Kyrkans blåa dunster

Nu ska kyrkan i sin PK-nit hindra folk från att utforma vigeselakten som de vill. Pappa får inte längre överlämna bruden, eftersom "det är ett tecken på det patriarkala förtrycket".

"Det har alltid varit kyrkans uppgift att försöka motverka förtryck", säger kyrkoherde Yvonne Hallin enligt
Expressen. Fast det kan vi väl ändå enas om att det var det dummaste vi har hört ,åtminstone den här veckan? Kyrkans uppgift, såsom kyrkan själv har uppfattat den genom historien, har alltid varit att stå på maktens sida.

Man kan önska att det hade varit annorlunda, och man kan säkert hitta undantag, men kyrkan som den främsta förkämpen för de förtryckta? Tillåt mig att småle! Eller hånle, rent av.

Andra bloggar om: , , , ,

Kommentarer
Postat av: kyrksyster

Eller så är det väl så att makten tagit kyrkan som gisslan...?
Har ett inlägg med länkar i ämnet.

Postat av: SKRIVKRAMP

Välkommen hit kyrksyster. Men om det är som du förmodar (hoppas?), borde väl kyrkan ha opponerat sig under seklen som har gått?

2007-09-23 @ 23:02:47
URL: http://original.blogg.se
Postat av: kyrksyster

Det beror på vilka du räknar som kyrkan. Det finns alltid grupper som gör motstånd och strävar efter att vara sanna.
Men de blir oftast undanskuffade tills de är döda. Då blir de möjligen helgon.
Men herrarna har mestadels haft makten över utnämningarna till de höga ämbetena, de har haft tillgång till pengarna och till makten...
Man lade kyrkan under sig som så mycket annat.
Därför är det märkligt att kyrkans verkliga väsen ändock överlever generation efter generation i det fördolda och poppar upp mitt i allt tramset...

2007-09-24 @ 15:27:45
URL: http://blogg.aftonbladet.se/13059
Postat av: SKRIVKRAMP

Ursäkta kyrkyster, men vaddå "kyrkans verkliga väsen"? Det påminner en smula för mycket för mig om de kommunister som ska förklara att världen hittills inte sett någon "riktig" kommunism utan bara avarter. De miljoner som dog av den ryska avarten inser knappast skillnaden. Och kyrkan har knappast något track-record som gör det rimligt att kalla den frihetens förkämpe.

2007-09-24 @ 15:34:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback