Nej, det är inte du som doftar. Det är parfymen.

- Det är en myt att parfym doftar olika beroende på bärarens hårfärg eller hudtyp. Det spelar ingen roll hur du ser ut!

Det säger parfymören Pierre Wulff, som arbetat mer än 35 år med att skapa väldoft. Han är den ende svensken i branschen.Pierre Wulff är internationell parfymör och sedan 18 år bosatt i New York. Där arbetar han för Robertet, en internationell fransk koncern som varje år levererar doft- och smakessenser för miljardbelopp till kosmetika- och livsmedelsindustrin i hela världen.

I första hand är Robertet känt för utveckling av naturliga ämnen, något som ligger också Pierre Wulff varmt om hjärtat.

- Syntetiskt framställda doftämnen, som finns i 99 procent av alla parfymer i dag, består av en enda molekyl. En naturlig doft innehåller däremot ofta hundratals olika doftmolekyler i en kombination som är unik för just den råvaran. Det gör de naturliga dofterna så enormt mycket mer mångfacetterade.

Naturliga dofter för internationell marknad
När Pierre Wulff blev tillfrågad om att arbeta med en ny, Sverigebaserad skönhetsserie kallad Björk & Berries, var han därför snabb med att tacka ja. B&B bygger helt och hållet på naturliga extrakt hämtade från Gästrikland.

- Jag har länge velat utveckla ett koncept med helt naturliga råvaror och skapa en serie som kan lanseras internationellt, säger han. Björk & Berries har nu funnits ett år i Sverige och när vi etablerat den på allvar här går vi ut med det på de stora marknaderna: USA, Asien, Sydamerika och så vidare. Det ligger i tiden, inte minst i New York där jag arbetar med alla de stora företagen inom kosmetika. Intresset för naturliga dofter och naturliga ingredienser är gigantiskt här.

Den som vill veta mer om Björk & Berries, och om dofter i allmänhet, kan bege sig till Högbo, strax norr om Sandviken i Gästrikland. Här har B&B skapat ett doftdesigncentrum, där besökarna kan lära sig det mesta om dofter och dess ursprung.

- Vart jag kommer får jag ungefär samma frågor om dofter och parfymer. Så har det varit i alla år. Dem besvarar vi i Högbo.

En klassisk myt
En av de klassiska frågorna gäller vilka parfymer som passar vilka människor. Svaret är att frågan är fel ställd. Bäraren har nämligen en mycket liten del i hur en parfym doftar. Det där att hårfärg eller hudtyp skulle vara avgörande för om en parfym passar eller ej är mest en myt, konstaterar Pierre Wulff.

- Däremot kan maten man äter betyda en del. Äter du mycket vitlök utsöndras den doften genom huden. Klimatet, i form av temperatur och luftfuktighet, påverkar dock doften mycket mer.

Men allra viktigast för svårigheterna i parfymbutiken är att parfymens doft förändras, från sekund till sekund i början, och sedan från timme till timme.

- Vissa ingredienser i en parfym avdunstar omedelbart. De finns där bara för att attrahera kunderna i butiken. Andra ämnen kan stanna kvar på huden och fortsätta att dofta i dagar. Så även om du vet vad den där fantastiska parfymen heter, är det inte alls säkert att du känner igen den när du själv prövar den i butiken. Och då är det lätt att börja skylla på olika hudtyper.

Andra bloggar om:
, ,

I MORGON: nästa del av artikeln - så gör man en ny parfym


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback