Yttrandefrihetens gränser

Vi har yttrandefrihet i Sverige. Den gäller miljöpartister och moderater, kommunister, anarkister och militanta muslimer. Yttrandefriheten innebär att konstnärer får publicera konstnärligt och etiskt hur obegåvade hundar som helst - och att kränkta muslimer får demonstrera mot publiceringen och säga att konstnären uppför sig som ett kräk.

Yttrandefriheten är ingen naturlag och om vi inte vårdar den kommer den att försvinna. Men fram tills dess omfattar yttrandefriheten till och med socialdemokrater, som får lov att säga vad de tycker om både Anders Borg, mänskliga rättigheter och sverigedemokrater.

Ja, yttrandefriheten omfattar tills vidare även s-riksdagsmannen Carina Hägg, som vill att kommunen, näringslivet och fotbollsknattarna ska bojkotta en dansbana som ägs av en sverigedemokrat i Värnamo. Carina Hägg vill inte utnyttja sin yttrandefrihet till att debattera med sverigedemokraterna för att visa att de har fel, är reaktionära och främlingsfientliga. Carina Hägg vill täppa till truten på dem, så att de inte ska kunna utnyttja sin yttrandefrihet.

Men hur var det nu Voltaire sa? Jo visst, ja: "Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem." Man kan också uttrycka saken så här: "Om vi inte tror på yttrandefrihet för människor som vi föraktar, tror vi inte på den alls." Det gjorde Noam Chomsky. Man kan också citera den gamle författaren Sigfrid Siwertz: "Man kan inte kämpa ihjäl en skugga, den dödar man med ljus."

Nu vet vi var Carina Hägg står. Sverigedemokraterna gråter dock knappast. Sällan har väl en slirande sosse givit främlingsfientligheten så mycket gratisreklam.

Andra bloggar om:
, , ,

Kommentarer
Postat av: johnny

riktigt bra inlägg Erik. glad att du är tillbaka.

Postat av: SKRIVKRAMP

Tack Johnny! Borta bra, men hemma bäst! Och nu funkar uppenbarligen kommentarerna också. Nice!

2007-09-27 @ 15:51:39
URL: http://original.blogg.se
Postat av: Patrik (sd)

Hej hej, det är en instans av den s.k. "främlingsfientligheten" som anropar.
Häggs bojkottsförsök är nu mer än månadsgammalt, men det tar tydligen ca en månad för en nyhet av detta slag att komma igenom bruset. Nu får Hägg knäppar på näsan till höger och vänster, inte längre bara på sd-bloggarna.
Jag tycker det är skönt och glädjande att se alla sunda reaktioner som nu kommer, men man kan ju undra om det handlar om att stå upp för demokratin på riktigt, eller bara handlar om insikten att
meningsmotståndare vinner röster och sympatier på det?

2007-09-27 @ 22:33:19
URL: http://patrik-i-politiken.blogspot.com/
Postat av: SKRIVKRAMP

Patrik: min poäng är dels att vi bör försöka stå ut med yttrandefriheten även om den innebär att ni vinner röster på den, dels att Hägg nog inte hade tänkt efter riktigt innan hon utnyttjade sin.
Hur de andra resonerar kan jag dock inte gå i god för.

2007-09-27 @ 22:42:36
URL: http://original.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback